اخبار

امضای دیجیتال و احراز هویت آنلاین در مسیر توسعه

امضای دیجیتال و احراز هویت

میثم فقیهی، مدیرعامل شاکیلید در حاشیه حضور این شرکت در نمایشگاه اینوتکس، گفت و گویی داشته است با رسانه خبری دیجیاتو. متن این گفت و گو را در ادامه می‌خوانید:

مدیرعامل شاکیلید باور دارد که تمام بازیگران حوزه امضای دیجیتال و احراز هویت باید با یکدیگر تلاش کنند تا این صنعت رشد پیدا کند؛ چرا که توسعه این صنعت در وهله اول به نفع کاربران است. او باور دارد مردم اولین ذی‌نفعان امضای دیجیتال خواهند بود و افزایش اعتماد کاربران می‌تواند منجر به یک زندگی هوشمند شود و به شفافیت در بدنه اقتصادی و سیاسی کشور نیز کمک کند.

مجموعه شاکیلید در اینوتکس امسال در کنار سایر استارتاپ‌ها حضور پررنگی داشت و توانست سرویس‌های نظیر امضامی و آشنامی را به بازدیدکنندگان معرفی کند. این مجموعه سالیان سال است که درزمینه احراز هویت آنلاین و امضای دیجیتال فعالیت دارد و با حضور در اینوتکس امسال، قصد دارد تا کاربران و دولتمردان را بیش‌ازپیش با پتانسیل بالای این فناوری‌ها آشنا کند.

«میثم فقیهی»، مدیرعامل شاکیلید، درخصوص پدید‌آمدن ایده این تیم و پس از آن، مجموعه «امضامی» گفت: «در سال ۱۳۹۷ ایده جمع‌کردن هویت یکپارچه در برخی بانک‌های کشور ایجاد شد که ما در آن نقش پررنگی داشتیم. در ادامه پیاده‌سازی این ایده در سال ۹۸، امضای دیجیتال خود را در حضور وزیر صمت وقت رونمایی کردیم. البته لازم به ذکر است که ما در حوزه امضای دیجیتال از سال‌های ۹۶ و ۹۷ با بانک‌ها همکاری داشتیم و اما تصمیم گرفتیم فعالیتمان را گسترش دهیم؛ زیرا احساس کردیم که امضای قانونی و دیجیتال را باید بیشتر به درون جامعه وارد کنیم؛ به این دلیل که امضا هویت‌ پایدار است و هر چیزی که به امضا دیجیتال برسد،، هویت امضاکننده فایل را مشخص خواهد کرد که این موضوع باعث می‌شود تا بار حقوقی فایل امضا‌شده مثبت باشد. درنتیجه ما هرچقدر به امضای معتبر استناد کمک کنیم، در‌واقع به بهبود سطح اطمینان و اعتماد در جامعه کمک کرده‌ایم.»

امضای دیجیتال و احراز هویت

فقیهی باور دارد که حاکمیت نیز پدیده امضای دیجیتال را به رسمیت شناخته و برای توسعه آن تلاش زیادی کرده است؛ چرا که قوانین امضای دیجیتال از سال ۱۳۸۲ وجود داشته و قانون آن در مجلس مورد بررسی بوده و در سال ۸۴ نیز از لحاظ سخت‌افزاری این موضوع مورد اهتمام قرار گرفته است: «دولت با موضوع هویت دیجیتال آشناست و در پی پیشبرد آن است؛ زیرا همان‌طور که اشاره شد، موضوع هویت در سیستم‌ها یک موضوع کلیدی است و راه‌حل مشکلات آن نیز استفاده از امضای دیجیتال است. درحال‌حاضر امضای دیجیتال یک موضوع قانونی با استاندارد جهانی است و در بیشتر کشورها از آن استفاده می‌شود.»

آغاز راه شاکیلید

به گفته فقیهی، شاکیلید در تابستان 1399 سرویس احرازهویت غیرحضوری سجام خود را راه‌اندازی کرد و اکنون ارائه‌کننده این خدمت به بیش از نیمی از کارگزاری و بانک‌ها در حوزه سجام است. راهکار افتتاح حساب غیرحضوری در چند بانک و حضور در سامانه ثنا از دیگر موفقیت‌های این مجموعه است.

به گفته مدیرعامل شاکیلید، بانک‌ها در سال ۱۴۰۰ با حوزه احراز هویت آنلاین آشنایی بیشتری پیدا کردند و این موضوع از سوی بانک‌ها با اقبال بیشتری روبه‌رو شد: «در ادامه و در سال ۱۴۰۱ ما تمرکز خود را بر توسعه امضای دیجیتال قرار دادیم. اکنون ویژگی اصلی امضامی سادگی و سهولت آن است که درهر کاربری قادر به استفاده از آن است. اکنون امضامی اپلیکیشنی برای گوشی‌های همراه است که مهم‌ترین ویژگی‌هایش هزینه کم، سریع و در دسترس بودن است.»

امضای دیجیتال و احراز هویت

گواهی‌هایی که در امضامی ثبت می‌شود، هویت دیجیتال قانونی افراد است: «درنتیجه هرآنچه که به امضای دیجیتالی فرد می‌رسد، با نمایش هویت دیجیتالی فرد، ماهیت حقوقی دارد و بالطبع مراجع حقوقی و قضایی نیز پذیرای آن هستند. هویت امضاکننده سند و همچنین زمان امضا و اعتبار در زمان امضا، طبق استاندارد، به سند ضمیمه شده و در صورت بازکردن سند روی هر سامانه به‌راحتی قابل مشاهده و استناد است.»

به‌روزرسانی‌های امضامی و آشنامی

فقیهی درخصوص ویژگی‌های امضامی و آشنامی افزود: «آشنامی اهکار تحت وب احراز هویت است که با توجه به تجربه خوب خود در سجام و ثنا می‌تواند در تمامی کسب‌وکارها به خدمت گرفته شود. کسب‌وکارها می‌توانند  با دامنه، رنگ و لوگوی مورد نظر خود، سرویس را از شاکیلید دریافت کنند.»

او از فعالیت شرکتشان در حوزه امضای دیجیتال نیز صحبت کرد و گفت: «امضامی به عنوان توکن نرم‌افزاری، ارائه‌کننده خدمت امضای دیجیتال همراه است که افراد با نصب و دریافت گواهی از مراکز میانی مجاز می‌توانند نسبت به امضای قانونی انواع مستندات اقدام نمایند. همچنین کار با امضامی بسیار آسان است و کسب‌وکارها می‌توانند با استفاده از پانل وب و همچنین APIهای کاربردی به‌سادگی از آن استفاده کنند.»

کرونا و رشد امضای دیجیتال

او در پاسخ به این پرسش که آیا امضای دیجیتال در زمان کرونا رشد بیشتری کرد یا خیر، به دیجیاتو گفت: «درخصوص گسترش امضای دیجیتال قبل و بعد از کرونا باید به نکاتی اشاره کرد. اول اینکه امضای دیجیتال پیش از بیماری کرونا نیز وجود داشته است و لزوماً به‌خاطر به‌وجودآمدن شرایط دورکاری و سبک زندگی بعد از کرونا، به‌وجود نیامده است. اما باید گفت که پیش از کرونا افراد با امضای حضوری مشکلی نداشتند؛ این درحالی است که در دوره کرونا نیاز به امضای دیجیتالی بیشتر احساس شد. لازم به ذکر است که امضای دیجیتالی اکنون از امضای حضوری قانونی‌تر و معتبرتر است؛ زیرا اصالت امضای دیجیتال را در هر زمانی می‌توان مورد بررسی قرار داد. اکنون دولت نیز امضای دیجیتال را جزو شاخص‌های پیشرفت و توسعه خود تعیین کرده است و در کنار آن، سازمان‌ها نیز درحال پیگیری این موضوع هستند.»

امضای دیجیتال و احراز هویت

امنیت، راهکار اصلی شاکیلید

فقیهی درخصوص امنیت این پلتفرم نیز توضیحاتی ارائه داد. هنگامی که از هویت صحبت می‌کنیم، پیشبرد کارها بدون امنیت معنایی نخواهد داشت: «تیمی که در انجام این کار ما را همراهی می‌کند، مدت‌ها در حوزه ارائه خدمات بانکی فعالیت داشته است. تجربه همکاری با سجام و قوه قضاییه نیز از نشانه‌های آشنایی و توانمندی این مجموعه است.»

«باید برای رشد این حوزه قدم برداریم»

میثم فقیهی باور دارد تمام بازیگران این حوزه باید تلاش کنند امضای دیجیتال را در جامعه رواج دهند؛ زیرا هرچه امضای دیجیتال گسترش بیشتری پیدا کند، تعاملات شفاف‌تر خواهند شد. او تأکید دارد این شفاف‌سازی در تعاملات باعث بالاتر‌رفتن اعتبار در امور نیز خواهد شد: «در این راه ما سعی می‌کنیم همراهی همکاران خود در حوزه دیجیتال و همچنین همراهی حاکمیت را نیز جلب کنیم. اکنون بازار هنوز رقابتی نیست، اما خواسته ما ترویج و توسعه این حوزه است؛ زیرا هرچه فعالیت‌ها در این حوزه بیشتر باشد، بازار گسترده نیز ایجاد می‌شود.»

فقیهی در رابطه با مسیر آینده‌ای که آن‌ها در پیش دارند، به دیجیاتو گفت: «از ایده‌هایی که درحال پیگیری آن هستیم، می‌توان به ایجاد فضایی برای توسعه این حوزه اشاره کرد. به عبارت دیگر، تشکیل یک خانه نوآوری برای توسعه بیشتر این حوزه را در دستور کار خود داریم. در نهایت هدف ما این خواهد بود که حوزه امضای دیجیتال که درواقع همان هویت دیجیتال تعریف می‌شود و باعث بهبود اعتماد در تعاملات خواهد شد، در کل جامعه گسترش پیدا کند. باور داریم با گسترش امضای دیجیتال اول از همه مردم و سپس دولت منتفع خواهند شد.»

 


 تنظیم: ارژنگ طالبی‌نژاد

منبع:دیجیاتو

میانگین آرا: 0 / 5. شمارش رای‌ها: 0

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *